אימון במשקולות – משקולות חופשיות



שיטת אימון המשקולות לפיתוח מערכת השרירים  היא שיטה יעילה, מעניינת ומהנה, המשפיעה במהירות על פיתוח הכוח וסבולת השרירים. יתרונה הגדול של שיטת אימון זו הוא בכך שאופי התרגילים, דרגת הקושי שלהם, כמו גם קצבם ומשך ביצועם של התרגילים, מותאמים ליכולתו האישית של המתאמן, לצרכיו ולקצב התקדמותו.
ניתן לחלק את הציוד והמכשור באימון המשקולות לשני סוגים: משקולות חופשיות ומכונות כוח.
כדי שהקורא יוכל להחליט באיזה משני הסוגים כדאי לו להתאמן להלן היתרונות והחסרונות של כל אחד משני סוגי המכשירים (מאמר זה יעסוק במשקולות החופשיות והמאמר הבא במכונות הכוח).

משקולות חופשיות – משקולות אלה אינן מחוברות למכשיר, למכונה, לקיר או לרצפה. המשקולות הללו ניידות והן היוו במשך שנים רבות את הציוד הבסיסי והעיקרי בכל תוכנית אימונים לפיתוח כוח או סבולת שרירית. המשקולות החופשיות מופיעות בשתי צורות:

1. משקולת (Barbells) – מוט הרמה ובשתי קצוות המוט ניתן להרכיב משקולות  במשקל הרצוי, את המוט מרימים בשתי הידיים.

 


2. משקוליות-יד (Dumbbells) – שתי משקולות מחוברות על מוט קצר, מיועדות  לאימון ביד אחת. (רוב התרגילים מתבצעים בשתי הידיים, בו    זמנית)


 
                         
    

יתרונות

נוחיות - כיוון שהן ניידות, ניתן להשתמש בהן בכל מקום (בעיקר משקולית-היד )וקל לאחסנן.
שימוש מגוון - ניתן לבצע בהן מספר רב של תרגילים לקבוצות שרירים שונות.
טווח התנועה - ניתן לבצע כל תרגיל בטווח התנועה המלא של המפרק ולשנות מסלולי תנועה - כלומר, לכופף, לפשוט, לקרב ולהרחיק.
ביצוע תרגיל במסלול הטבעי של התנועה - חופשיות המשקולות מאפשרת לחקות את מסלול התנועה של המיומנות הספורטיבית בשיתוף השרירים העיקריים, התומכים והמייצבים המבצעים את התנועה ועל ידי כך לשפר ביעילות כוח וסבולת שרירית ייחודית לספורט.
אימון שרירים ספציפיים - משקוליות-היד מאפשרת אימון קבוצות שרירים קטנות וספציפיות. אימון כזה חשוב בשיקום שריר לאחר פציעה, או בפיתוח גוף, בו ניתן להתמקד בנקודות התורפה של המתאמן.
פעילות בכל יד בנפרד (משקוליות-יד) - מפתחות כוח וסבולת שרירית באופן שווה, בשתי הידיים ובשני חלקי הגוף. בהשוואה לאימון באחיזת משקולת בשתי הידיים, בו הצד החזק יכול לבצע יותר עבודה ולחפות על הצד החלש (מצב שימנע מהצד החלש להתפתח כראוי).
עלות ואחזקה – עלות המכשור נמוכה, האחזקה פשוטה וזולה מאחר שכמעט אין בלאי.


חסרונות

מיומנות ביצוע – דרושה מיומנות רבה יותר בביצוע ובשליטה הגופנית, בהשוואה לאימון עם מכונות כוח.
בטיחות באימונים - אימון במשקולות פחות בטוח (בהשוואה למכונות כוח) למתאמן ולסביבתו, משקולת עלולה ליפול או לפגוע במתאמנים אחרים בעת הפעילות או בזמן העברת המשקולת ממתקן האחסון למקום הפעילות.
שמירה – אימון במשקולות הכבדות יותר, מחייב עבודת צוות, יש הכרח בלפחות אדם נוסף, שתפקידו להשגיח ולעזור למתאמן בשעת הצורך.
זמן – התאמת המשקל לאימון כמו -  הוספה, או הסרה של משקולת ממוט ההרמה וחיזוק סוגרי המשקולות גוזלות זמן.
עומס על השריר – ההתנגדות והעומס על השריר אינם שווים בכל טווח התנועה של התרגיל. (הסבר במאמר הבא).

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.